Det sägs att världen under vattnet är som det skulle vara på jorden om den förblivit orörd. I havet finns dalar, höjder och vulkaner, till och med världens högsta berg Mauna Kea. Till berättelserna om havet hör också en oändlig uppsjö av monster som sägs leva nere i havsdjupen. Själva benämningen ”monster” är faktiskt en härledning av latinets Monere, att varna. Ett monster är ett tecken, ett omen. Det kan till exempel vara utryck för Guds vrede, ett förebud om något som ska komma, eller en ondskans symbol för världens misstag. Monstret är både ett sätt att göra det okända begripligt men samtidigt ett sätt att göra det okända omänskligt. Här är exempel på några av havets monster.

Leviathan

Leviathan är ett sjöodjur som Gud enligt Gamla Testamentet segrade över i skapelseberättelsen. Enligt legenden var Leviathan en eldsprutande varelse med en så väldig kroppskonstitution att havet stormade när det simmade upp till ytan. Leviathan sägs ha ett så robust skinn att pilar och svärd bara studsar mot det

.Leviathan

Cthulhu

Drakbläckfisken Cthulhu är ett gigantiskt monster som sägs ha en fjällig kropp försedd med vingar och ett bläckfiskliknande huvud. Varelsen ligger död, men drömmande i den drunknade staden R’lyeh någonstans på botten av Stilla havet. Cthulhu är överstepräst för de stora äldre som enligt Cthulhu-mytologin någon gång kommer att återvända, skapa stor förödelse och till slut förinta hela mänskligheten.

Cthulhu

Sirenerna

Sirenerna sägs leva på havets botten bland skeletten av de män som de hade förhäxat. Genom deras hypnotiska sång kan de få sjömän att glömma vilka de är och vart de ska. De sjömän som, förtrollade av sången, hoppar över bord och försöker simma i land, blir uppätna av sirenerna, eller så tynar de långsamt bort medan de lyssnar till Sirenernas sånger.

Sirenerna2

Umibōzu

Umibōzu är bara en gigantisk vattenmassa. Umibōzu är praktiskt taget odödlig om den inte avdunstar. Varelsen kan ändra form och dessutom öka i storlek genom att uppta vatten. Umibōzus attackmetod är att fånga sina offer i vattenmassan och dränka dem.

Umibōzu

Kraken

Kraken

Midgårdsormen

Midgårdsormen är ett väsen omtalad den nordiska mytologin. Loke och Angerboda har framavlat ormen. Midgårdsormen kallas också Jordens band. Ormen ligger i världshavet efter att ha blivit ditkastad av Oden. Midgårdsormen är nämligen så lång att han kan slingra sig kring Midgård och bita sig själv i svansen.

Midgårdsormen2

Hydran

Hydran är ett monster som lurar i träsk och andra vattenrika områden. Hydran är en grotesk varelse med minst åtta huvuden varav det mellersta sägs vara odödligt. För varje huvud som huggs av växer dessutom två nya ut. Dess andedräkt är förgiftad och dödar den olycklige som råkar träffas av den.

Hydra1